Het woord minimaliseren heeft als effect dat het slechts lijkt te gaan om 'minder spullen hebben.'
En misschien nog wel erger: Zo min mogelijk spullen hebben.

Dit klopt niet.

In plaats van focussen op 'minder spullen hebben' wil ik mensen uitnodigen om te kijken naar 'de juiste hoeveelheid spullen hebben.'

De invulling is daarmee voor iedereen anders en ik geloof dat het ook sterk afhangt van de levensfase waarin je zit.
Desalniettemin ben ik ervan overtuigd dat we met minder spullen kunnen dan we nu hebben.
Mijn opa en oma bijvoorbeeld, die hadden veel minder keukenspullen dan die je vandaag in de gemiddelde keuken tegenkomt en zij kookten de meest heerlijke gerechten!

Minimaliseren gaat dus over meer dan spullen alleen.
Het principe is: het weghalen van alles dat afleidt van het leven zoals je dat het liefst wilt hebben.
Het doel is optimaal kunnen focussen op die zaken die voor jou belangrijk zijn.

Vandaag deel ik drie andere gebieden dan 'spullen' waarin je het principe van minimaliseren kunt gaan toepassen.
Sociale media
Laat je minder afleiden door sociale media en alle notificaties (push berichten) die je kunt instellen. Natuurlijk brengt sociale media een stukje ontspanning en is het zakelijk handig. Maar het kan je ook belemmeren bij het halen van je doelen en daarmee het leven zoals jij dat wilt. De bedrijven achter jouw accounts zijn maar op één ding uit en dat is jou zo lang mogelijk online laten zijn. Hou eigenaarschap over jouw tijd en leven.

Eten
Ik had ooit een collega wiens moeder slechts zeven verschillende avondmaaltijden voorzette. Elke dag van de week een bepaald gerecht en dat dus elke week. Ik weet nog dat ik dit echt heel bizar vond, saai zelfs! Maar als ik nu kijk naar de maaltijden in mijn gezin dan moet ik zeggen dat bepaalde gerechten gewoon regelmatig op tafel staan. Hiermee bedoel ik ongeveer twee keer per maand en het is wel afhankelijk van het seizoen. Het ontwikkelt zich ook met de leeftijd van de kinderen. Waarom moeilijk doen als we een stuk of dertig maaltijden hebben verzameld die we alle vier lusten, die gezond zijn, redelijk makkelijk en snel te bereiden? Het is zeker leuk om af en toe uit te pakken of iets nieuws te proberen. We hebben het er dan meteen over of dat gerecht voor herhaling vatbaar is. Het voelt dus totaal niet saai, het geeft juist rust. Bijkomend voordeel: ik heb maar een paar kookboeken.

Bezigheden
Mijn tante Antoinette zaliger zat als jong meisje in de jaren vijftig eens uit het raam te staren. Haar vader (mijn opa) kwam de kamer binnen en zei tegen haar: 'Ga eens wat doén!' Mijn tante vertelde me ooit dat zij dacht mede hierdoor iemand te zijn geworden die altijd bezig was. En ik moet zeggen dat veel van mijn familieleden behoorlijk actieve en ondernemende mensen zijn hahaha. Ik hoor het vaak van anderen: wat moet ik toch veel van mezelf! Stop eens even en stel jezelf de vraag of je alles echt moet? Mag hier iets veranderen? Stel grenzen, het werkt bevrijdend. Een uurtje uit het raam staren, niks mis mee!

De kracht van eenvoud op meerdere fronten van je leven, daar gaat het om.
Een pleidooi voor minder afleiding in welke vorm dan ook. Zodat de rest nog beter wordt!
Dit is een langdurig proces van meestal kleine stappen en soms een hele grote stap.
Gelukkig is het geen wedstrijd. 

Het is een keuze en dan het besluit om te gaan werken aan meer rust in het leven.

Leuk om jouw gedachten en/of ervaringen hierover te lezen in een reactie.
Vind jij dit blog waardevol?
Leuk om een reactie van je te lezen, laat deze gerust achter!
En je kunt dit blog delen in jouw netwerk, dankjewel daarvoor.

Heb je een vraag?
Ik help je graag verder in een nieuw blog, stuur me een berichtje!
Kijk ook eens op mijn Youtube kanaal voor meer tips en inspiratie.

0 Comments

Leave a Comment