Opgeruimd leven, het geeft mij rust. Deze rust gun ik jou ook.

Even voorstellen
Hoi, ik ben Marieke. Als kind was ik al vaak bezig met dingen organiseren en regelen. Zo kon ik op plekken waar ik kwam spontaan een keukenkastje opnieuw inrichten als het in mijn ogen een rommeltje was. Opruimen en dingen wegdoen ging mij altijd makkelijk af. 

In 1997 ben ik voor mijzelf begonnen. In dat jaar, ik was net klaar met mijn studie Social Work (SPH), las ik een artikel in de krant over Professional Organizers, een beroep overgewaaid uit Amerika. Ik voelde aan alles: Dit ben ik. En zo werd ik dat jaar één van de eerste professional organizers in Nederland. Ik hielp particulieren met opruimen en het terugkrijgen van structuur, overzicht en rust in hun leven. Heel erg leuk en dankbaar werk. Omdat het een nieuw beroep was kreeg ik veel aandacht in de media. Verderop kun je linkjes vinden naar artikelen uit die tijd.

Na enkele jaren maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven en ben ik in-company trainingen gaan geven op het gebied van persoonlijke efficiency, time-management en emailbeheer. Email kwam net op en mensen werden er toen al gek van! 
Ik heb honderden mensen geholpen om weer overzicht over hun werk en tijd te krijgen zodat zij een betere professional konden worden.

Van 2010-2012 heb ik opleidingen gedaan tot coach en businesscoach. Vanaf die tijd heb ik onder de naam Zakenmam gewerkt en honderden vrouwelijke ondernemers geholpen met het op gestructureerde wijze laten groeien van hun bedrijf. Van 2017 t/m 2020 heb ik in eigen beheer de Zakenmam agenda uitgegeven. Ook organiseerde ik jaarlijks een live event wat altijd een geweldig leuke happening was.

Begin 2020, op zo'n beetje hetzelfde moment dat covid-19 zijn intrede deed besloot ik om weer voor een paar dagen per week in de zorg te gaan werken.
Dit omdat ik minder plezier uit mijn bedrijf haalde. Op deze manier had ik rust om te onderzoeken welke kant ik op wilde met Zakenmam.

In 2021 ontdekte ik een plekje op mijn tong en na wat onderzoeken bleek dit een tumor te zijn. Ik schrok me helemaal kapot. Ik, kanker? 
Opeens zat ik in een hele andere wereld en dacht ik maar één ding: Ik ga binnenkort dood. Een hele nare periode was dit. 
Gelukkig is het goed afgelopen, ik heb geluk gehad.
Ze zeggen wel eens: Er moet iets ergs gebeuren om je wakker te schudden. Nou, dat klopt! De confrontatie met mijn eigen sterfelijkheid zorgde ervoor dat ik makkelijker keuzes kon maken. Het werd helder wat ik niet meer wilde en waar ik mijn tijd en energie nog wél aan wilde besteden. 
Ik heb afscheid genomen van spullen, van sommige mensen, van verwachtingen, van een volle agenda. 
Zakenmam werd Minimaliseren met Marieke en ik ben een verdiepende opleiding gaan doen bij een Amerikaanse minimaliseer expert.

Minimaliseren is voor mij de ultieme vorm van goed voor jezelf zorgen. Het gaat verder dan opruimen. Het gaat over het weghalen van al het overbodige in je leven zodat er (meer) ruimte komt voor dat wat belangrijk voor je is. Je kunt het toepassen op elk gebied in je leven. Denk hierbij aan spullen, tijd, geld, relaties, werk en identiteit (wat maakt je gelukkig).

Naast mijn werk ben ik vooral moeder van een dochter van twintig en een zoon van zestien. Sinds 1992 heb ik een relatie met William. En er is hondje Gerrit.
Ik werk 18 uur per week in de zorg en daarnaast is er tijd voor mijn bedrijf.
Tijd doorbrengen met mijn vriendinnen en familie, wandelen, lezen, eten en reizen doe ik ook heel graag.

Hier vind je een paar artikelen uit mijn begintijd als organizer.
Mijn bedrijfsnaam van toen en de namen van klanten die in het artikel staan heb ik weggehaald.
Lees hier het artikel uit de Stad Amersfoort van december 1997.
Op de voorpagina van het NRC staan is toch wel heel cool!
En na dit artikel tekende Kamagurka er 
drie cartoons over.
Nog steeds vind ik ze hilarisch.
Lees hier het artikel uit het Nieuwsblad van het Noorden van augustus 1998.
En tenslotte dit artikeltje uit de Nouveau van oktober 1998.
Minimaliseren is ontdekken dat je minder nodig hebt dan je denkt voor een vol en rijk leven. Het begint vrijwel altijd met fysiek opruimen. Daarna kan de volgende stap gezet worden.
En nee, ik woon niet in een tiny house, ik leef ook niet als een digital nomad met mijn hele bezit in één rugzak.
Ik woon in een huis met mijn gezin en wij hebben spullen.
Een misvatting bij het woord minimaliseren is dat je géén spullen en een gezellig huis mag hebben. Daar gaat het helemaal niet om!

Nagenoeg al mijn klanten zijn ondernemende, professionele vrouwen. 
De meeste van hen zijn 50+ maar ik heb ook klanten met jonge kinderen. 
De 50+ vrouwen, waar ik er zelf natuurlijk ook een van ben, zijn in een volgende fase van hun leven aangekomen. Ze hebben al wat oudere kinderen. Soms een 'empty nest'. Er is de nodige mantelzorg voor ouders, familie. Ze hebben zelf of in hun directe omgeving te maken gehad met ziekte en/of een vorm van verlies.
Wat deze vrouwen gemeen hebben is het verlangen naar rust en overzicht in plaats van chaos, in welke vorm dan ook.

Zij willen ruimte maken voor die zaken die écht belangrijk voor ze zijn. Laats zei één van hen: 'Stel, ik heb nog een jaar of dertig hier op aarde. Die tijd wil ik zo prettig mogelijk besteden. Rommel of ballast in welke vorm dan ook, ik wil dat niet meer!'

Minimaliseren begint zoals gezegd voor mij altijd eerst met fysiek gaan opruimen. Omdat je woning van grote invloed is op hoe je je voelt. Kun je thuis opladen of ervaar je er juist stress? 
Als je je lekker voelt in jouw woning, met de juiste hoeveelheid spullen, dan kun je de volgende stappen gaan zetten.

 





Ben jij klaar om deze stap te zetten?



Volg je mij al op Social Media voor tips & inspiratie?
 

© Minimaliseren 2024
Berlicum - info@minimaliseren.nl - KvK 32083400 - BTW NL001902067B30